Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi nedir? Çoğunlukla psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan, kişilerin hayat kalitelerini yükseltmeyi ve toplum hayatına katılmalarını hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Ergoterapi, bu tedaviye ihtiyaç duyan her yaştan insana uygulanabilir.

Ergoterapi nedir, ne işe yarar? Başta epilepsi, otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıkların/rahatsızlıkların tedavisinde uygulanmaktadır. Hayat konforunun artması, sosyal yaşantıya uyum sağlanması ve bazı davranışsal problemlerin giderilmesi noktasında son derece faydalı bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi üzerinde uzmanlaşan kişilere ergoterapist denilmektedir.

Ergoterapi Nedir, Ne İş Yapar?

Ergoterapi, iş ve uğraşı terapisi olarak da isimlendirilebilir. Bu alan, doğuştan gelen veya sonradan gelişen çeşitli rahatsızlıklara sahip kişilerin, sağlıklı kişilerle olan etkileşimlerinin daha iyi olmasına yardımcı olur. Peki ergoterapi hangi hastalıklara bakar? Çoğunlukla psikolojik bozukluklara yardımcı olması amacıyla bu terapiden yararlanılabilir. Aşağıda sıralanan bozukluklar/hastalıklar bunlar arasındadır.

  • Bipolar bozukluk
  • Şizofreni
  • Demans (bunama)
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Otizm
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
  • Epilepsi
Ergoterapi Nedir?

Ergoterapist nedir? ihtiyaç duyan bireylere, gündelik yaşantılarına yardımcı olabilecek becerilerin kazanılmasına yardımcı olan ergoterapistler farklı ortamlarda çalışabilmektedir. Örneğin sizi ve davranışlarınızı gözlememek için iş yerinize veya evinize gelebilirler. Gözlemin temel amacı, hasta bireye daha etkili bir tedavi uygulaması oluşturmaktır.

Ergoterapist ne yapar? Ergoterapistler, sağlık ile ilişkili farklı alanlarda bilgi ve deneyim sahibi meslek profesyonelleridir. Bilişsel ergoterapi, geriatrik ergoterapi, psikiyatrik ergoterapi ve pediatrik ergoterapi gibi farklı uygulama alanları mevcuttur.

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi Kimlere Uygulanır?

Ergoterapi ne demek? Ergoterapi uygulaması, çeşitli rahatsızlıklara sahip olan her yaştan insana yönelik gerçekleştirilebilmektedir. Mesela bilişsel yetiler gündelik yaşantıda sorun çözme, hafıza ve dikkat gibi konuları etkileyebilmektedir. Bilişsel becerileri destekleyen etkinliklerin dahil edildiği bir tedavi programı sayesinde kişinin dikkat, hafıza ve iletişim becerileri geliştirilebilir. Bu alandaki çalışmalar bilişsel ergoterapi kapsamında incelenmektedir.

Bipolar bozukluk, şizofreni ve çeşitli davranış bozuklukları hem iş hem de sosyal yaşantıda bazı dezavantajlı durumlara yol açabilmektedir. Bu bireylerin toplum yaşantısına yeniden kazandırılabilmeleri için hastanın davranışları gözlemlenir ve kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur.

Hastalık, yaralanma veya engelli olma hali gibi durumlar, bazı günlük aktivitelerin yerine getirilmesi esnasında sorunlara yol açabilir. Ergoterapistler; giyinme, duş alma, tıraş olma, makyaj yapma gibi kişisel bakım aktivitelerine yardımcı olan cihazların kullanımını önerebilir.