Ergoterapi
Ergoterapi genel olarak çeşitli nedenlerle yaşantısı kısıtlanmış, bireysel bağımsızlığını kaybetmiş kişilerde uygulanan kompleks bir tedavi çeşididir. Yalnızca yetişkinler değil, farklı sorunlar nedeniyle yaşantısı kısıtlanmakta olan çocuk ve bebeklere yönelik uygulamalar da vardır.
Ergoterapi fiziksel ya da ruhsal bir hastalığın, yaşlılığın, kaza veya doğumsal kaynaklı bir patolojinin oluşturduğu sorunları azaltma veya giderme hedefindedir. Başka pek çok bilim dalından kişilerle ortak yürütülmesi gereken çalışmalar, kişinin hayatını mümkün olan en iyi seviyede sürdürebilmesini amaçlamaktadır.
Ergoterapi Nedir?
Ergoterapi, iş ve uğraş terapisi, meşguliyet terapisi gibi isimlerle de anılan, yeni sayılabilecek bir özel terapi ve sağlık bilimi olarak tanımlanabilir. Öz bakım kontrolü, meslek ve iş uğraşılarının sürekliliği, psikolojik denge, toplum adaptasyonu, motor beceriler gibi kişinin yaşamını sürdürürken gerek duyacağı yetilerde bağımsız olmasının sağlanmasını amaçlar. Bunların yanı sıra eve bağımlı kişilerin engel, hastalık ya da yaşlılık durumlarında kendi yaşantılarını daha kolay sürdürmelerinin sağlanması da ergoterapinin çalışma alanlarındandır.
Fiziksel bir yetersizlik ya da konuşma bozukluğu, gelişimsel sorunlar, psikolojik rahatsızlıklardan doğan bilişsel beceri vb. yetersizliğinde ergoterapi uygulanabilir. Ergoterapi tamamen kişiye ve vakaya özgü bir terapidir. Prematüre bebeklerden yaşlı insanlara dek herkes için bu tedaviye gereksinim duyulabilir. Her tür hastalık ve durum, ergoterapi ihtiyacı oluşturabilir. Çalışmalar için multidisipliner bir yaklaşım ihtiyacı olması bu nedenledir.
Meşguliyet Terapisi Kimlere Uygulanabilir?
Bu terapi yönteminden faydalanmak isteyenler için yaş sınırlaması yoktur ve alınmış bir hastalık tanısı olmasa da gereksinim duyan herkes için ergoterapi önerilebilir. Yalnızca günlük yaşam aktivitelerinde zorluk yaşamak, yaşam kalitesinin düşük olması gibi şikayetlerle başvurulduğunda dahi uygun bulunan hastalar evde hizmet alabilir ya da ilgili kurumlarda bu terapiden faydalanabilir.
Ergoterapi yaklaşımları bu şekilde sınıflandırabilir. Bununla birlikte multidisipliner bir alan olması nedeniyle mevcut yaklaşımların farklı teorileri, yöntem ve teknikleri mevcuttur.
Fiziksel Meşguliyet Terapisinin Faydaları
Bu terapilerin odağı, kişisel bakım becerilerine kavuşulmasıdır. Bu doğrultuda temel bir uygulamanın içeriğinde tuvalet, banyo gibi hijyenle ilgili ve yemek yeme, giyinme gibi kişisel ihtiyaçların kimseye bağımlı olmadan karşılanması vardır. Bireyin bilişsel, fiziksel ve ruhsal yeterliliğini mümkün olan en üst düzeyde tutmak ergoterapi alanının temel amaçlarındandır.
Özellikle medikal tedavi süreci tamamlanırken, hastanın evde bakım hizmeti olarak meşguliyet terapisi alması yaşantısını oldukça olumlu etkiler. Ev içi düzen, kişinin gereksinimlerini kolaylaştıracak şekilde oluşturulur ve evde gereksinimlerini kolayca karşılamasını sağlamak için gerekli ekipmanlar tespit edilir. Kişinin aktivite ve etkinliğinin çoğalması sağlanır.
Bu terapilerde kişinin yaşamını kolaylaştırıp dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik pek çok çalışma yapılır ve hem hastanın hem de onunla yaşayanların psikolojik, fiziksel açıdan yaşam standartları yükselebilir. Özel NTS Medicare Evde Bakım Merkezi olarak, meşguliyet terapisi açısından uygunluğunu değerlendiriyor ve evde bakım hizmetlerimiz kapsamında hastanın ve yakınlarının yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.