Kimler Grip Aşısı Yaptırmalı?

Kimler grip aşısı yaptırmalı? Grip aşısı, her yıl grip virüsüne karşı korunmak için önerilen en etkili yöntemlerden biridir. Aşı, özellikle belirli risk gruplarındaki insanlar için önemlidir. Bu risk gruplarının başında 65 yaş ve üzeri kişiler gelir. Yaşlı bireyler, grip komplikasyonları açısından daha yüksek risk altındadır.

Kimler grip aşısı yaptırmalı? Kronik hastalığı olanlar da grip aşısı yaptırmalıdır. Kalp hastalığı, diyabet, astım veya kronik akciğer hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişiler grip komplikasyonlarına karşı savunmasızdır. Ayrıca, bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, HIV/AIDS hastaları ve kanser tedavisi görenler için de aşı büyük önem taşır. Sağlık çalışanları, hamile kadınlar ve altı ayın altındaki bebeklerle yakın temasta bulunan kişiler de grip aşısı yaptırmalıdır. Aşı, hastalığın yayılmasını önleyerek toplum sağlığını korumaya yardımcı olur.

Neden her yıl grip aşısı yapılmalı?

Üretilmiş antikor miktarı aşı yapıldıktan bir süre sonra azalır ve bir sonraki yıl için etkin koruma sağlayacak antikor kalmaz. Antikorların ortalama ömrü, 4-6 aydır. Ayrıca, virüsler her sene genetik olarak kendilerini değiştirdiklerinden, bir önceki yılın aşısı sonraki yıl yeterince koruyucu özellik taşımamaktadır.

Ne zaman aşı olmalı?

Ekim-Mayıs arası aşı yapılabilmektedir. Ekim-Kasım aylarında grip aşısını yaptırarak enfeksiyondan korunmak mümkündür. Grip geçirilmiş olsa bile, grip aşısını yaptırmak mevsim süresince oluşabilecek diğer enfeksiyonlardan korunmak için önemlidir. Grip aşısının etkinliği, yapıldıktan 15 gün sonra başladığından, bu süre içinde enfekte olunabilir. Aşı olunmasına rağmen, özellikle yaşlı kişiler grip olabilirler. Ancak bu kişilerde hastalık hafif seyreder, ölümcül komplikasyonlara yol açmaz.

  • Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocuklar ve erişkinler
  • Bakımevi, huzurevinde kalan yaşlılar
  • 65 yaşın üzerindeki herkes
  • Şeker hastalığı, kanser, bağışıklık sisteminde bozukluk veya böbrek yetmezliği olanlar
  • Uzun süreli aspirin tedavisi görmesi gereken çocuk ve erişkinler
  • AİDS hastaları
  • Yukarıdaki grup hastalara grip bulaştırma olasılığı olan herkes (hastane, bakımevi personeli, aile bireyleri)

Grip aşısının bileşimi nedir? Nasıl üretilir?

Grip aşısı, öldürülmüş ve saflaştırılmış grip virüslerinden oluşur. Grip aşısındaki bu virüsler tavuk embriyolarında üretilir. Daha sonra virüs, yumurtadan çıkartılıp inaktive edilerek aşıda kullanılacak bölümlere ayrılır.

Aşı nasıl korur?

Aşı yapıldıktan sonra, bağışıklık sistemimiz aşıdaki inaktif virüse karşı antikorlar oluşturur. Daha sonra, aktif virüs ile karşılaşıldığında, önceden oluşmuş antikorlar enfeksiyonu önler veya ağır hastalık riskini azaltır.