Evde Krup Tedavisi

Evde krup tedavisi, yaşam kalitesini ciddi seviyede düşüren krup hastalığı için evde yapılabilen uygulamalardır. Krup oldukça ciddi öksürük krizleriyle kendini gösterir. Viral kaynaklı bir sorun olduğundan ilaçla tedavi seçenekleri kısıtlıdır.

Evde krup tedavisi ile hastalığın semptomları azaltılabilir. Bunun için buhar terapisi, bulunulan ortamın nemli tutulması, beslenmede çeşitli düzenlemeler yapılabilmektedir. Böylelikle halsizlik, ağrı ve özellikle geceleri ortaya çıkan öksürük nöbetleri azalacaktır. Ayrıca yastığın bir miktar yüksek olması, gece öksürüğünde azalma sağlayabilir.

Evde Krup Tedavisi Nasıl Yapılır?

Krup belirtileri görülmeye başladıktan bir hafta içinde kendiliğinden geçme eğilimindedir. Belirtiler ilerlediği takdirde mutlaka hastaneye başvurmak gerekir, ancak problemin çözümüne yönelik kesin bir ilaç tedavisi mevcut değildir. Bu nedenle “krupa evde ne iyi gelir?” şeklindeki sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Havlama benzeri öksürük görüldüğünde, solunum esnasında farklı sesler çıktığında kruptan şüphelenmek gerekir. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda bu hastalığa sıklıkla rastlanmaktadır. Evde yapılacak bazı uygulamalar iyileşme sürecini hızlandırabilir ve çocuğun rahatlamasını sağlayabilir.

evde-krup-tedavisi

Krup için evde ne yapılır?

  • Yüksek bir yastık, özellikle gece oluşan öksürük krizlerini hafifletebilir.
  • Ortamın sürekli nemli olması gereklidir. Kuru hava öksürüğü tetikler.
  • Bol bol su ve yaşı uygunsa ılık bitki çayı içmesi sağlanmalıdır.
  • Bu dönemde C vitamini yönünden zengin yiyeceklerle beslenmek gerekir.
  • Yüksek ateş ortaya çıktığında, ılık duş ile ateş düşürülebilir.

Bununla birlikte “Krup tedavisinde ne kullanılır?” sorusunun belirgin bir yanıtı bulunmamaktadır. Hastalığın uzun sürmesi ve ilerlemesi durumunda hekime başvuru yapılmalıdır.

Krup Hastalığı Nedir?

Sıklıkla üç ve altı yaş arasındaki çocuklarda görülen virüs kaynaklı bir hastalıktır. Üst solunum yolunda tutulum gösterir ve nefes alışverişlerinde zorluk yaşatır. Bu zorluğun nedeni hastalığın solunum yolunda ve ses tellerinde şişliğe, ödem oluşumuna neden olmasıdır. Hastalığa yakalanmış kişilerde nefes alırken gıcırtı, ıslık gibi tiz sesler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte oldukça kuvvetli, havlar tarzda öksürük nöbetleri görülür.

Krup esasen virüse karşı vücudun verdiği bir tepkidir. Dolayısıyla hastalık değil semptom olarak adlandırılması mümkündür. Bununla birlikte, bu soruna neden olan virüsün kolayca bulaşması mümkündür. Hastalık döneminde diğer insanlardan izole olmak bulaşma riskini azaltacaktır.

Krup kendiliğinden geçer mi? Eğer bağışıklık yüksek tutulur ve gerekli bakım uygulanırsa, kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte boğazdaki tahrişin önlenmesi, hastalığın ilerlememesi adına çeşitli uygulamalar yapılması gereklidir. Bu doğrultuda krup evde tedavisi mümkün olabilen bir problemdir.

Krup Belirtileri

Krup ile ilgili en önemli belirtiler nefes alışverişi esnasında çıkan sesler ve öksürüğün boyutudur. “Köpek havlaması gibi öksürüğe ne iyi gelir?” benzeri bir soru söz konusuysa, ortada bir krup problemi olma ihtimali oldukça fazladır. “Krup öksürüğüne ne iyi gelir” şeklinde bir araştırma yapılmadan önce belirtilerin bu hastalığa ait olduğundan emin olmak gerekir.

Krup esnasında görülen diğer belirtiler şu şekildedir;

  • Yüksek ateş, halsizlik, geniz akıntısı ile görülebilir.
  • Seste ve nefes alışverişinde farklılıklar oluşur.
  • Havlamaya benzer sesler eşliğinde öksürük görülür.
  • Öksürük, özellikle geceleri şiddetlenir.
evde-krup-tedavisi

Krup solunum yolunda ödem oluşturarak nefes darlığı ortaya çıkarabilmektedir. Hastalığın ilerlemesi durumunda bir doktora başvurmak gerekecektir. Bu nedenle hastalık süresince kişinin gözlem altında tutulması, durum ağırlaştığında müdahale edilebilmesi için önemlidir. Özellikle ilk birkaç gece öksürük nöbetleri oldukça fazla olabilmektedir.

Krup İçin Hangi Doktora Gidilir?

Krup öksürüğü nasıl geçer, şeklindeki sorular için çeşitli evde tedavi yöntemleri söz konusudur. Genellikle birkaç gün içinde semptomlar belirgin şekilde azalır. Krup her ne kadar evde iyileşebilse de bazı durumlarda doktora başvurmak gereklidir. Doktora başvurmanın gerekli olduğu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Öksürük, ateş ve halsizlik gün geçtikçe ilerliyorsa,
  • Birkaç gün içinde nefes alışverişler düzelmediyse,
  • Kaburga ya da boyun derisinde çökme gözlemlenirse,
  • Yutkunma güçlüğü ortaya çıkarsa,
  • Çocuğun cilt rengi değiştiyse, solgunluk vb. varsa,
  • Altı aylık veya daha küçük bir çocukta krup görüldüğünde.

Normal şartlarda krup ile ilişkili gece öksürüğü ve nefes sesindeki değişim birkaç gün içinde iyileşmelidir. Halsizlik ve ateş de benzer şekilde birkaç gün içinde ortadan kalkar. Öksürük birkaç hafta daha hafif şekilde sürebilir. Bunun dışındaki durumlarda hekim muayene ve tedavisi gereklidir.