Ekokardiyografi Nedir

Ekokardiyografi nedir sorusu, kalp ve damar hastalıkları şüphesiyle doktora başvuran pek çok kişinin merak ettiklerindendir. İşlem için çeşitli uygulama çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle yapısal kalp rahatsızlıklarının tanısında kullanılan bir tetkiktir.

Ekokardiyografi nedir? Kısaca, ses dalgalarını kalbe ileten ve ölçümleri yaparak sonuçları kaydeden bir cihazla yapılan kalp ultrasonu olarak tanımlanabilir. Kalp kasındaki rahatsızlıklar, pıhtılar, kitleler, aort damarındaki sorunlar bu şekilde teşhis edilebilmektedir. Halihazırda bir kalp hastalığıyla ilgili tedavi gören hastaların kontrol muayenelerinde de bu işlemden faydalanılır.

Ekokardiyografi Nedir, Neden Uygulanır?

Halk arasında EKO da denilen işlem, kalp ile ilgili sorunların tespiti için kullanılan bir ultrason tekniğidir. Ekokardiyografi uygulanırken farklı hastalıkların tespitine yönelik farklı işlemler söz konusudur. Kalp duvarları ve kapaklarının incelenmesi amacıyla çeşitli teknikler uygulanarak ölçüm yapılır.

Ekokardiyografi kalp eko çekimi olarak da bilinir. Şu durumlarda hekim tarafından ekokardiyografi tetkiki istenebilir;

  • Göğüs ağrısı şikayetinde,
  • Kalp muayenesi sonrası anormal kalp atışlarına rastlanması hâlinde,
  • Baş dönmesi, bayılma şikayetleri için,
  • Kısa mesafe yürüyüşleri sonrası tıkanıklık hissi yaşandığında,
  • Kalp krizi sonrasında kontrol muayenesinde,
  • Bacak ve ayak şişliği şikayetlerinde,
  • Kalp ameliyatı vb. sonrası dönemde.

İşlem, şikayetlere ve duruma bağlı şekilde farklı yöntemlerle yapılmaktadır.

Evde Tıbbi Tanı Görüntüleme

Ekokardiyografi Nasıl Yapılır?

Farklı yöntemler bulunmakla beraber ekokardiyografi hastanın şikâyet ve hastalıkları doğrultusunda en sık üç şekilde yapılmaktadır. Bu uygulamalar;

  • Yüzeysel ya da transtorasik ekokardiyografi,
  • Transözofajiyal ekokardiyografi,
  • Stres ekokardiyografi şeklinde adlandırılmaktadır.

Bu uygulamalar hastalık teşhisi için kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra anne karnındaki bebeğin kalp ritminin duyulmasını sağlayan fetal ekokardiyografi işlemi mevcuttur.

Ekokardiyografi Nedir

Transtorasik ekokardiyografi: Hastanın üst kısmındaki tüm kıyafetler çıkarılır. Yan dönecek şekilde sedyeye uzanan hastanın göğsünde, jel sürülmüş olan cihaz gezdirilerek ölçüm yapılır.

Transözefageal ekokardiyografi: Yemek borusuna uzatılan bir tüp aracılığıyla ekokardiyografi çekilmesi işlemidir. Bu nedenle hastanın belirli bir süre aç kalması gerekir. İşlem sırasında hastanın rahat etmesi ve sonuçların net çıkması için ağız bölgesi özel bir spreyle uyuşturulur.

Stres ekokardiyografi: Kalp atımını hızlandıran ilaçlarla ya da egzersizler aracılığıyla yapılan bir işlemdir. Egzersiz ile ölçüm yapılması için hastanın önceki ve sonraki kalp değerleri kaydedilir. Egzersiz yapmaya uygun olmayan hastalarda da kalp atışı ilaçlarla yükseltilerek tetkik yapılır.