EKG Nedir?

EKG nedir? Pek çok hasta için istenen bu test, en basit şekilde tanımlanacak olursa elektrokardiyografi işleminin tıptaki kısaltmasıdır. Bu test pek çok kalp ve damar hastalığının teşhisinde, tedavi ve kontrolünde önemli bir rol oynamaktadır.

EKG nedir? Bu amaçla tasarlanmış EKG cihazı yardımıyla, kişinin kalp ve damar sağlığını kontrol etmekte kullanılan bir testtir. Kalp ritim bozuklukları, kalp duvarındaki sorunlar, damar tıkanıklığı, kalp krizi vb. problemler bu uygulama sayesinde teşhis, tedavi ve takip edilebilmektedir. İşlem için elektrot pedlerinin kollara, göğüs ve bacaklara yapıştırılması ve cihaza bağlanması gerekir.

EKG Nedir, Nasıl Çekilir?

EKG açılımı elektrokardiyografi olan bir testtir. Aynı isimle bilinen bir cihaz yardımıyla kişinin kalp ve damar sağlığına dair çeşitli bilgilerin alınmasını sağlamak için kullanılır. Kalp ritmini ölçer ve nabzın değerlendirilmesinde etkin sonuçlar verir. Özellikle kalp hastalıklarının teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Peki EKG nasıl çekilir? Bu sorunun yanıtı kişinin durumuna, şikayetine göre bazı farklılıklar gösterebilir ancak genel olarak işlem şu şekilde yapılmaktadır;

  • EKG çekimi için öncelikle cihaza bağlı elektrot pedleri hastanın göğsüne, kol ve bacaklarına yapıştırılır.
  • Pedlerin yerleştirilmesinden sonra EKG cihazı kalpten genel elektrik sinyallerini okumaya başlar.
  • Okunan elektrik sinyalleri, hastanın kalp kasındaki kasılma ve gevşeme döngüsünü yansıtacaktır.
  • Bu işlem esnasında hastanın genellikle yatar vaziyette, sessiz ve hareketsiz olması gerekmektedir.
ekg-nedir

EKG acıtır mı, sorusunun yanıtı “hayır” şeklinde verilebilir. İşlem yaklaşık on dakika içinde tamamlanmaktadır ve kişide herhangi bir acı ya da ağrıya neden olmamaktadır. Kayıt tamamlandıktan sonra cihazdaki veriler bir uzman tarafından değerlendirilir ve kişinin mevcut hastalıkları ya da hastalık riskleri tespit edilir. Bu sonuçlara uygun şekilde tedavi protokolleri başlatılır.

EKG’de Hangi Hastalıklar Belli Olur?

Elektrokardiyografi çekimi, kişinin kalp ve damar hastalıkları bakımından durumunu belirlemekte kullanılan önemli bir testtir. Bununla birlikte işlemin alanında uzman bir kişi tarafından değerlendirilmesi ve gerekli durumlarda eforlu EKG, EKO gibi diğer testlere tâbi tutulması gerekecektir.

EKG damar tıkanıklığı anlaşılır mı” gibi sorulara da yanıt olabilecek, bu test ile tespit edebilen bazı sorun ve hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

Kalp ritim bozukluğu olarak da bilinen bu sorun, elektrokardiyografi ile teşhis edilebilmektedir.

EKG testi yapılarak geçirilmiş ya da geçirilmekte olan kalp krizlerinin tespiti mümkün olmaktadır.

Potasyum eksikliği/yüksekliği gibi bazı kan değeri sorunları, bu test ile tespit edilebilir.

Kalp kasının zayıflaması yahut pompalama işlevinde ortaya çıkan problemler EKG ile belirlenebilmektedir.

Bu doğrultuda, EKG’de kalp hastalığı belli olur mu, sorusuna evet şeklinde yanıt vermek mümkündür. EKG bazı hastalıklar için de risk faktörünü ortaya çıkaran ve diğer testler için yönlendirici olabilen bir işlemdir. Bu nedenle kardiyoloji alanındaki önemli bir test olarak sıklıkla uygulanmaktadır.

EKG Sonuçları Nasıl Olmalı?

Elektrokardiyografi, kalp kasının elektriksel aktivitesini ölçerek kalp ritmini kaydeden bir tıbbi testtir. Bu testin sonuçları cihazda kaydedilen veriler doğrultusunda uzman bir hekim tarafından değerlendirilir. Hastanın sağlık durumuyla ilgili bilgiye sonuçları kendisi yorumlayarak ulaşması mümkün değildir.

İşlemle birlikte kalp ritmi, hızı ve diğer işlevlerin ölçülmesi mümkün olmakla beraber sonuçlar hastanın yaşına, kilosuna, genel sağlık durumuna göre farklı şekilde yorumlanabilir. Bununla birlikte EKG sonuç aşamasında hekimin dikkat edeceği bazı değerler şu şekilde sıralanabilir;

ST segmenti
Sinüs (kalp) ritmi
Kalp hızı
PR ve QT aralığı
QRT kompleksi
ST segmenti ve T dalgası
ekg-nedir

Bu değerlerin normal sınırlar içinde, olması kişinin kalp sağlığının iyi olduğuna işaret edebilir. Eğer bu değerlerde sorun varsa efor testi uygulamasına ya da holter gibi işlemlere gerek duyulabilir. EKG sonuçları hastalığın tam teşhisi için yeterli ise buna uygun tedavi vb. başlatılır. Bu aşamalar yalnızca alanında yetkin, uzman bir kardiyoloji hekimi tarafından yönetilebilir.

EKG Nerede Çekilir?

EKG, temelde bir cihaz ve elektrot pedleriyle yapılabilen bir testtir. Bu testin yapılması ve değerlendirilmesi için hekim ve görüntüleme uzmanlarına gereksinim vardır. Ayrıca işlemin yapıldığı hastane ya da sağlık kuruluşunun bu alanda uzmanlığı, yetkisi bulunması gerekir. Hastanelerin kardiyoloji ile ilgili bölümlerinde işlemin yapılması mümkündür. Bununla birlikte bazı kurumlar evde EKG çekimi yapabilmektedir.

Evde EKG çekimi nasıl yapılır? Evde EKG çektirmek için hastanın yapması gerekenler, hastane ortamındakine oldukça benzerdir. Kişi bazı sağlık sorunları nedeniyle yahut hastane ortamında bulunmak istemediğinden bu hizmeti evde bakım ve sağlık hizmeti veren kurumlardan alabilmektedir.

NTS Medicare Evde Bakım Merkezi, profesör düzeyindeki hekimlerle, alanında uzman sağlık personelleri ve son teknoloji ekipmanlarıyla evde pek çok sağlık hizmetinin alınmasını sağlamaktadır. Evde EKG hizmeti de bunlardan biridir. Gerekli bulunduğunda, görüntüleme cihazı ev ortamında kişinin kalp ve damar durumunu tespit etmek üzere kullanılır. Sonuçlar uzman kardiyoloji hekimi tarafından değerlendirilir. İlaç reçetesi yazılabilir, diğer tedavi işlemleri ev konforunda tamamlanmış olur.

NTS Medicare Evde Bakım Merkezi’ne ulaşarak pek çok sağlık hizmetini evinizden çıkmadan alabilirsiniz. Fiyatlarımızı öğrenmek, bilgi ve randevu almak için bize ulaşabilirsiniz.