Evde vertigo tedavisi vertigoya bağlı baş dönmesi hissinin azaltılması ya da ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli uygulamaları kapsar. Hayat kalitesini ciddi seviyede düşürebilen vertigo, oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır.
Evde vertigo tedavisi, epley manevrası gibi çeşitli fiziksel uygulamalarla mümkün olabilmektedir. Beslenme ve yaşam alışkanlıklarında değişiklik de vertigonun iyileşme sürecinde faydalı olacaktır. Vertigonun teşhisi ve tedavisi için bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmakta fayda vardır. İlerleyen seviyelerdeki vertigo, ciddi baş ağrılarına, geçmeyen denge problemine yol açabilir.
Evde Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?
Vertigo, farklı hastalık ve sorunlara bağlı olarak oluşan baş dönmesidir. Dolayısıyla bir hastalık değil semptom olarak tanımlanmaktadır. Vertigoya neden olabilen hastalık ve sorunlardan bazıları;
- İç kulaktaki denge kanallarında bulunan kulak kristallerinin yer değiştirmesi,
- İç kulak tansiyonu olarak da bilinen “meniere” hastalığı,
- Denge sinirlerindeki oluşan iltihaplanmadır.
Ayrıca ani işitme kaybı, migren, kafa travmaları sonucu oluşan hasarlar da vertigo nedenlerindendir. Bazı ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi sorunu vardır. Farklı nedenlerle oluşabilen baş dönmesinin hangi sorundan kaynaklandığı tespit edildikten sonra, iyileştirilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.
Vertigo İçin Evde Uygulanabilecek Tedaviler
Vertigo, çeşitli diyetler ve yaşam tarzındaki değişikliklerle desteklenen biçimde bazı manevralarla iyileştirilebilmektedir. Özellikle kulak kristallerinin oynaması kaynaklı vertigonun iyileştirilmesinde oldukça etkili sonuçlar alınabilen bazı vertigo egzersizleri şu şekildedir;
“Epley manevrası”
- Yatak kenarına oturulur ve baş 45 derece sola çevrilir.
- Yatakta, baş altında bir yastıkla 45 derecelik açıda uzanırken, hasta kendini hızla sırt üstü bırakır.
- Baş kaldırılmadan 90 derece sağa çevrilir.
- Yavaşça sağa dönülür ve yere doğru bakılır.
- Ardından birkaç dakika boyunca, yatakta oturur pozisyonda kalınır.
Bu uygulama, baş dönmesi hissi sol kulak ve yan taraflardan geldiğinde yapılabilir. Ayrıca her hareketin arasında yarım saniye kadar beklenmelidir.
“Semont manevrası”
- Yatak kenarına oturulur ve baş 45 derece sağa çevrilir.
- Hızlıca sol tarafa dönülür.
- Yatağın karşı ucuna doğru hızlı bir şekilde uzanılır.
- Yavaşça oturma pozisyonuna dönülür ve birkaç dakika bu şekilde beklenir.
“Koruyucu manevra (yarı takla)”
- Diş çökülerek tavana bakılır.
- Dizlerin arasından baş yere değdirilmeye çalışılır.
- Baş dönmesinin yoğun hissedildiği kulağa doğru baş çevrilir.
- Hızlı bir şekilde baş yukarı kaldırılarak yaklaşık bir dakika beklenir.
- Ayağa kalkılır.
Bu egzersizler, “vertigo ilaçsız nasıl tedavi edilir?” ya da “vertigo krizine ne iyi gelir?” gibi sorulara yanıt olabilecek evde vertigo tedavisi yöntemleri olarak öne çıkmaktadır. Bir fizyoterapist ya da hekim tarafından uygulanabilen farklı manevralar da mevcuttur. Bu manevralar sayesinde ani vertigo ataklarının iyileştirilmesi, kişinin yaşadığı semptomları azaltması mümkündür. Uygulamalar düzenli aralıklarla, günde en az üç kez uygulanmalıdır.
Vertigodan Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?
Baş dönmesi pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple vertigo hastalığı ile ilgili çözüm arayışından önce bir kulak burun boğaz hastalıkları doktoruyla görüşmek ve kesin teşhis almak gerekir. Vertigo teşhisinde kan tahlilleri, çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ve işitme, denge testleri kullanılır.
Baş dönmesinin yanı sıra pelteklik, vücudun bir tarafında güç kaybı, çift görme, konuşma güçlüğü gibi bulgular tabloya eşlik ediyorsa hastanın nörolojik olarak kontrol edilmesi gerekir. Vertigo atağı yaşamamak ve problemin çözümünde uygulanan tedavilerin etkinliğini artırmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekildedir;
- Stresten uzak durmak,
- Su tüketimi artırmak ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmak,
- Beslenmeyi taze, kavrulmamış ve tuzsuz kuruyemişlerle desteklemek,
- D vitamini değerlerinin yüksek kalmasını sağlamak için güneşe çıkmak,
- Ani hareketlerden kaçınmak,
- Beslenmede mümkün olduğunca paketli gıdalardan uzak durmak ve doğal içerikli, ev yapımı ürünler kullanmak.
Evde Tedavi ve Hasta Bakımı
Yaşam tarzının düzenlenmesiyle vertigo problemi belirgin ölçüde iyileşebilmektedir. Ancak probleminin uzun vadeli çözümleri için bir hekime danışılması ve yönlendirmeleri doğrultusunda hareket edilmesi gerekir.
Özel NTS Medicare Evde Bakım Merkezi, pek çok sorun ve hastalık için hekim ve fizyoterapistleriyle hizmet vermektedir. Ayrıca bakım ve hemşirelik hizmetleri, çeşitli ihtiyaçlar için evde görüntüleme yöntemleriyle teşhis ve muayene yapılması için de bize başvurabilirsiniz. Güler yüzlü ekibiyle 7/24 hizmet veren NTS Medicare Evde Bakım Merkezi’nden hizmet almak ve sorularınızı yönetmek için bize ulaşabilirsiniz.