Yatalak Hasta Bakımı

Yatalak hasta bakımı alt değişimi, ilaçların takibi, kişisel temizlik desteği gibi hizmetlerin sunulmasını içermektedir. Bu amaçla hasta bezi gibi çeşitli medikal ürünler kullanılabilmektedir. Bakım personeli, hastaların pek çok ihtiyacını yerine getirerek bu bireylerin yaşamlarını daha kolay bir şekilde idame ettirmelerine yardımcı olmaktadır.

Yatalak hasta bakımı nasıl yapılır? Profesyonel bir hasta bakıcı, yatağa bağımlı bireylerin ihtiyaç duyabileceği pek çok görevi yerine getirmektedir. Özel insanlar, özel hizmetlere ihtiyaç duymaktadır. Bu hizmetler hem kişisel bakımı hem de tanı ve teşhis gibi sağlık hizmetlerini kapsayabilmektedir. Yatağa bağımlı hastaların bir kısmında bilinç kapalıdır. Çoğunlukla sonda ve katater uygulaması yapılmaktadır. Normal bir şekilde beslenebilen hastalar için beslenme desteği de sunulmaktadır.

Evde Yatalak Hasta Bakımı

Yatağa bağımlılık; felç, uzuv kaybı, bitkisel hayata girme ve çeşitli hastalıklar sonucunda meydana gelen bir durumdur. Bu hastalar tek başlarına yaşamlarını idame ettiremezler. Beslenmelerini, kişisel temizliklerini, cilt bakımlarını gerçekleştirmek için profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyarlar.

Yatalak hasta tuvalet sorunu bu hastalarla beraber yaşayan aile bireyleri için önemli bir husustur. Evde hasta bakımı kapsamında sunulan hizmetlerden biri de alt değişimidir. Sürekli yatan hastada oluşabilecek komplikasyonlar genellikle dolaşım sistemi ile alakalı olmaktadır. Uyuşmalar, karıncalanmalar, kas güçsüzlükleri görülebilmektedir.

Yatalak Hasta Bakımı

Yatağa bağımlı hasta bakımı nasıl yapılır? Bu bakım, hastanın ihtiyaçlarına göre değişebilse de temelde;

  • Tıraş,
  • Vücut temizliği/duş,
  • Kıyafet temizliği,
  • Beslenme desteği,
  • İlaç veya tıbbi cihaz kullanım yardımı,
  • Alt temizliği,
  • Sonda ve katater kontrolü

Şeklinde sıralanabilecek hizmetler sunulabilmektedir.

Yatalak Hasta Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde bakım hizmetlerinden biri de yatağa bağımlı hastaların temizliğidir. Düzenli temizlik sağlanamadığı takdirde, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık gözlenebilir. Ayrıca ortamda kötü kokular oluşabilir. Hasta eğer yataktan hiç çıkamıyorsa sabun içeren süngerler ile temizlik yatakta sağlanabilir. Hasta yatağı da düzenli olarak değiştirilmeli veya temizlenmelidir. Peki yatağa bağımlı hasta bakımı nasıl olmalı?

Geçirilen bir kaza veya hastalık ne yazık ki kişinin yaşantısını yatağa bağımlı olarak sürdürmesine sebebiyet verebilir. Bu bağımlılık geçici veya kalıcı olabilir. Yatalak hasta nasıl beslenmeli? Yatağa bağımlı hastaların yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıkları birbirinden farklı olmaktadır. Dolayısıyla beslenme ihtiyaçları da kişisel olarak farklılık gösterebilmektedir. Kas ve kemik sağlığını destekleyen, kalsiyum açısından zengin gıdalar bu hastalara iyi gelebilir.

Hastanın genellikle kolayca çiğneyip yutabileceği, iyi pişirilmiş besinler tercih edilmektedir. Kişi, yemeğini küçük lokmalar şeklinde yemeli ve bu sırada acele edilmemelidir. Hasta, sık sık ve düşük porsiyonlarla beslenmelidir.

Yatalak Hastaların Altı Nasıl Değiştirilir?

Yatalak hastalar genellikle düzenli olarak sağlık hizmetine ihtiyaç duymaktadır. Bu kişilerin bir sağlık kuruluşuna götürülmesi çoğu durumda zahmetli olmaktadır. Evde, kişisel alanda sunulan hizmetler daha konforludur ve hastanın hayat kalitesini arttırabilecek niteliktedir.

Yatalak hastanın altı nasıl temizlenir? Bu hasta grubu, hasta bezi kullanabilir ve altları düzenli olarak değiştirilir. Bu işlem büyük ölçüde bebeklerin alt bezinin değiştirilmesine benzer. Zamanla, ilgili bölgede görülebilecek tahriş veya pişik gibi durumlar için özel kremler ve temizleyiciler kullanılabilir. Ayrıca hastaların yüz bakımı da sağlanabilir.

İyi bir bakım alan hastanın hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda sağlığı daha iyi bir durumda olur. Düzenli tıbbi bakımın sağlanması ve çeşitli tahlillerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi de hastanın daha sağlıklı bir yaşam sürmesine katkıda bulunur.