Yatak Yarası Nedir?

Yatak yarası nedir diye merak eden pek çok hasta ve hasta yakını mevcuttur. Uzun süreli yatarak tedavi görme, tekerlekli sandalyeye ya da yatağa bağımlı olma yatak yaralarına neden olabilir. Uzun süreli sabit kalan ve hava almayan ciltte bozulmalar ve buna bağlı yaralar oluşmaktadır.

Yatak yarası nedir? Vücudun özellikle basınç oluşan bölgelerinde, hareketsizlik, kan akışının bozulması gibi faktörler nedeniyle oluşan yaralardır. Bası yarası olarak da bilinmektedir. Bu yaralar tedavi edilmediği takdirde ilerleyebilir. Ağrı ve acıya neden olur ve zamanla enfeksiyon riski oluşturur. Bağışıklığı güçsüzleşmiş olan yatalak hasta enfeksiyon nedeniyle hayati tehlike dahi yaşayabilir.

Yatak Yarası Nedir, Nasıl Oluşur?

Yatak yaraları oluşumunda çeşitli faktörlerin rolü vardır. Vücut ağırlığı sürekli aynı bölgeye basınç uyguladığında, bu bölgelere sağlıklı kan akışı sağlanamadığı durumda risk ortaya çıkar. Bu nedenle özellikle yatağa bağımlı kişilerde basınç yaraları oldukça sık görülmektedir.

Yatak yarası nedenleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Basınç ve buna bağlı kan dolaşımı problemi,
  • Sürtünme ve cildin deformasyonu,
  • Ter ve idrarın cilt ile sık teması,
  • Cildin sürekli nemli kalması.

Bası yarası nedir? Bu faktörler cildin yıpranmasına ve derinin hasarlanmasına yol açar. Bu hasara bağlı olarak yaralar oluşur ve tedavi edilmediği takdirde zamanla büyür. Yatak yarası hastanın hangi pozisyonda uzun süre kaldığına bağlı olarak farklı yerlerde oluşabilir. Bununla birlikte sıklıkla kalça, topuk, dirsek bölgelerinde görülür.

Yatak Yarası Nedir?

Yatak Yarası Nasıl İyileşir?

Yatak yaralarının iyileşme süreci oldukça zorlu olabilir, bazı durumlarda pansuman ve hemşirelik bakımı gerekebilir. Yatak yarası ne kadar sürede iyileşir, sorusunun farklı yatak yarası evreleri doğrultusunda yanıtı değişkenlik gösterir.

Yatak Yarası Nedir?

Hastanın yaşı, yatakta bulunduğu süre, beslenme alışkanlıkları, cilt yapısı gibi faktörlere bağlı olarak yatak yarası oluşması engellenemeyebilir. Bu durumda yapılacak tedavi uygulamalarından bazıları şu şekildedir;

  • Gerekli pansumanlar düzenli olarak ve mümkünse yetkili biri tarafından yapılmalıdır.
  • Bölge sık sık nemlendirilmeli ve ciltteki yaranın büyümesi engellenmelidir.
  • Yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek krem uygulamaları düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Hastanın yatağı ve cildi sürekli olarak steril kalmalıdır.
  • Hasta mümkün olduğunca iyi beslenmeli, eğer sağlığı açısından sorun teşkil etmiyorsa protein ağırlıklı bir diyet uygulanmalıdır.

Yatak Yarası Önleme

Yatak yarası tedavi seçenekleri açısından sınırlıdır. Kolay uygulama ve rutinlerle basınç yarası oluşması engellenebilir. Bu uygulama ve rutinlerden bazıları şu şekildedir;

  • Hastanın pozisyonu iki saatte bir değiştirilmelidir.
  • Havalı yatak olarak da bilinen hasta yataklarının kullanılması, bu sorunun önüne geçebilmektedir.
  • Cilt kontrol edilerek yara riski bakımından incelenmeli, riskli bölgelere cilt onarıcı kremler sürülmelidir.
  • Kızarıklık, pullanma gibi oluşumlar fark edildiği andan itibaren yatak yarası tedavisi başlatılmalıdır.
  • Yüksek kan şekeri yara oluşumu tetikleyebilir ve mevcut yaraların iyileşmesini engelleyebilir. Özellikle yatak yarası riski olan hastalarda bu doğrultuda bir beslenme düzeni oluşturmak oldukça önemlidir.

Özel NTS Medicare Evde Bakım Merkezi, yara bakımı, evde hasta bakımı gibi pek çok hizmeti uzman kadrosuyla vermektedir. Evde tetkik yaptırma, serum gibi pek çok hizmet için yetkili ve profesyonel bir kurum olan NTS Medicare’e başvurabilirsiniz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi ve fiyat almak için bize ulaşın.