Geriatrik Rehabilitasyon

Geriatrik rehabilitasyon bedensel yetersizlik, hastalık veya engelli olma hali gibi durumlara karşı yapılmaktadır. 65 yaş ve üzerindeki bireyler yaşlı olarak kabul edilmektedir. Yaşlı popülasyonu için gerçekleştirilen sağlık ve bakım uygulamaları, geriatri branşının konusudur.

Geriatrik rehabilitasyon ne demek? Toplumdaki yaşlı bireylerin hayat standartlarının yükseltilmesi için gerçekleştirilen çalışmaların tamamı bu kapsamda değerlendirilebilir. Geriatrik popülasyonun daha aktif ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için, kişiye özel çalışmalar yapılabilmektedir. Çünkü her yaşlı bireyin farklı bir sağlık problemi olabilir. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerinse mevcut durumu koruyabilmeleri için almaları gereken bazı önlemler vardır. Düzenli bir uyku, dengeli beslenme ve kişiye uygun bir egzersiz listesi bunlar arasında gösterilebilir.

Geriatrik Rehabilitasyon Nedir?

Geriatrik nedir? 65 yaş ve üzerindeki kişiler yaşlı sınıfına dahil edilmektedir. Geriatri, yaşlılık ile ilgilenen ve yaşlı bilimi olarak da tanımlanan bir alandır. Bu alanın kapsamında olan kişiler geriatrik popülasyona dahildir. Bu grubun yatkın olduğu bazı fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar olabilir. Aslında bu rahatsızlıklar her yaştan insanı etkileyebilmektedir, ancak yaşın ilerlemesi etkilerinin daha hissedilir olmasına neden olmaktadır.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki uygulamalar, geriatrik grubun sıklıkla yararlandığı tedavilerdir. Yaşlı bir hasta; bel ve boyun fıtıkları, osteoporoz veya fibromiyalji gibi problemlerden ötürü sırt ve bel ağrıları yaşayabilir. Kronikleşebilen bu ağrılar kişinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde azaltabilir.

Çeşitli fizik tedavi uygulamaları, ağrı problemini ortadan kaldırabildiği gibi kasların daha güçlü ve esnek bir hale gelmesine yardımcı olabilir. Bu alandaki çalışmalar ortopedik rehabilitasyon olarak da anılmaktadır. Fizyoterapistler tarafından yönlendirilen bu uygulamalar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Egzersiz
  • Elektroterapi
  • Masaj ve kaplıca
Geriatrik Rehabilitasyon

Yaşlılarda Rehabilitasyon Nasıl Yapılır?

Yaşın ilerlemesi ile bünyedeki yıkım faaliyetlerinin giderek artması, daha zayıf bir kas ve kemik yapısına sebep olabilmektedir. Ayrıca bilişsel işlevlerde de bir azalma gözlenebilmektedir. Bu amaçla çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olacaktır.

 Nörolojik rehabilitasyon nedir? Zihinsel faaliyetlerin herhangi bir sebeple zarar görmesi sebebiyle gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu sayede, hasarın olumsuz etkileri en aza indirilmeye ve mümkünse tersine çevrilerek iyileşme sağlanmaya çalışılır. İleri yaşlarda nörolojik problemler yaygın olarak gözlemlenebilir.

Sinir sistemiyle ilişkili rahatsızlıklar arasında Alzheimer, demans ve Parkinson bulunmaktadır. Türkiye’de 65 yaş ve üstü popülasyonun yaklaşık %1’i Parkinson hastasıdır. Demans (bunama) da insanları farklı seviyelerde etkileyebilmektedir. Yaşlı, engelli, hasta veya yeni doğum yapan kişiler için sağlık ve bakım hizmetlerine NTS Medicare ile kolayca erişebilirsiniz!