Sonda Nedir?

Sonda nedir? Kateter adıyla da bilinen idrar sondası, mesaneye uygulanan bir işlemdir. Ayrıca beslenme sondası adı verilen nazogastrik sonda uygulaması da bulunmaktadır. İdrar sondasında temel amaç, mesanede biriken idrarın sonda hortumu yardımıyla vücuttan uzaklaştırılmasıdır.

Sonda nedir, erkek sondası nasıl takılır? Sonda, idrar kanalı dar olan, ameliyat sonrası ayağa kalkmakta sorun yaşayan veya yatağa bağımlı hastalarda uygulanabilen bir yöntemdir. Erkeklere sonda penis içinden takılır. Bu esnada penisin dikleşmesi istenir ve penis açıklığı sterilize edilir. Sonda ucuna kayganlaştırıcı bir jel sürülür ve hortum içeri doğru itilir. Yaşlı hastalarda eğer prostat sorunu varsa hortumun ilerlemesinde sorunlar oluşabilir. Böyle durumlarda, penis yatırılarak vücut ile paralel hale getirilir ve sonda işlemine bu şekilde devam edilir.

Sonda Takmak Nedir?

Sonda neden takılır? Sonda uygulaması, mesaneye veya yemek borusuna yönelik gerçekleştirilebilir. İdrar sondası nedir? Ağır ameliyatlardan sonra yerinden kalkamayacak durumdaki hastalarda, bazı mesane problemlerinin varlığında veya bilinci kapalı bireylerde uygulanabilen bir yöntemdir. Sonda, katater adıyla da bilinmektedir. Peki sonda takmak ne demek?

Erkek veya kadınlarda, idrar girişinden itilerek mesaneye katater yerleştirme işlemine sonda takmak denir. Sonda ne işe yarar? İdrarın kolayca atılması için gerçekleştirilen bir uygulamadır. Hasta kendi başına tuvalete çıkabilecek duruma geldiğinde sondaya olan ihtiyaç ortadan kalkar. Bu durumda sonda çıkarma uygulaması gerçekleştirilir.

Sonda Nedir

Sonda Nedir, Nereye Takılır?

Sonda nereye takılır? Sonda hortumu, mesaneye takılmaktadır. Bu amaçla kadınlarda üretradan, erkeklerde ise penis ucundan içeri doğru küçük bir hortum itilmektedir. Peki sonda nasıl çıkarılır? Her iki cinsiyette de önce sonda balonundaki su, şırınga ile geri çekilir. Ardından mesanedeki balon söner ve hortum çekilerek çıkarılır.

Sonda uygulaması ev ortamında da kolayca gerçekleştirilebilir. Uygulamanın sağlık profesyonelleri tarafından yapılması gerekmektedir. NTS Medicare, evde sağlık ve bakım hizmetleriyle pek çok insanın yaşam konforunu arttıran bir merkezdir. Bize ulaşarak kendiniz veya sevdikleriniz için hizmet talebinde bulunabilir veya aklınızdaki soruları iletebilirsiniz.

Uzun süre sonda kullanımı zararları nelerdir? Sonda, uzun süre boyunca gereksiz olarak kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kas zayıflığına bağlı olarak mesanede işlev bozuklukları meydana gelebilir. Bir diğer problem ise sonda uygulamasına, idrar yolu enfeksiyonlarının eşlik edebilmesidir. Sonda, gereksiz olarak kullanılmamalıdır. Eğer uzun süreli kullanım gerekiyorsa, mesane tembelliğine yol açmaması açısından, bir süre sonra hasta bezi kullanımı da gündeme gelebilir.

Sonda Nedir

Sonda Takılması Acı Verir mi?

Erkeklere sonda takılması acı verir mi? Bu uygulama her iki cinsiyette de az bir miktar acı hissine yol açabilmektedir. Ancak bu hissin en aza indirilebilmesi için işlemden önce soğutucu jel gibi uygulamalardan yararlanılabilmektedir. İdrar, mesaneden küçük bir hortum aracılığıyla ayrı bir bölmeye/hazneye aktarılır. Burada biriken idrar belli aralıklarla atılır.

Kadınlarda sonda nereye takılır? Sonda, her iki cinsiyette de mesaneye ulaştırılan ince bir hortum ile gerçekleştirilmektedir. Hortum, kadınlarda vajinanın üst kısmında yer alan üretral açıklıktan içeri doğru itilmektedir. Böylece idrar bu hortumdan geçerek hazneye doğru ulaşmakta ve orada birikmektedir. Kendi başına yürüyebilen veya mesanesinde herhangi bir sorun olmayan bilinci açık hastalarda sonda kullanılmamalıdır.