Fizyoterapi nedir? Fizik tedavi anlamında da kullanılan fizyoterapi; bel fıtığı, kireçlenme, fibromiyalji gibi omurga sistemimi ilgilendiren pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ek olarak yaralanma, travma veya yaşlılık gibi sebeplerle kas ve iskelet sisteminde eksilme gösteren fonksiyonları yeniden kazandırmaya odaklanır.
Fizyoterapi nedir, ne işe yarar? Tıp fakültesindeki eğitimlerini tamamladıktan sonra bu alanda uzmanlaşan hekimler; tanı koyma, tedaviyi planlama ve ilaç reçete etme gibi görevleri yerine getirirler. Hastanın fizik tedaviye ihtiyacı varsa, hekim tarafından fizyoterapiste yönlendirilir. Fizyoterapist doktor mudur? Fizyoterapist; fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans bölümü mezunudur ve doktor değildir. Hastanın fizik tedavi süreçlerinin yürütülmesi hususunda görev yapar. Bu amaçla egzersiz, elektroterapi ve masaj gibi uygulamalar önerilebilir.
Fizyoterapi Nedir, Ne İş Yapar?
Ftr nedir? Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü, ftr kısaltması ile bilinmektedir. Bu alan çeşitli hastalıklar, yaralanmalar veya sakatlanmalar sonucunda kısıtlanan bedensel işlevlerin yeniden kazandırılmasına yardımcı olmaktadır. Fizyoterapi nasıl yapılır?
- Elektroterapi
- Egzersiz
- Masaj ve kaplıca uygulamaları
- İlaç tedavisi
Şeklinde sıralayabileceğimiz yöntemlerle tedavi sağlanabilmektedir. Fizyoterapistler ne yapar? Bir fizyoterapist, hastaya en uygun egzersizleri örneğin röntgen veya mr sonucuna bakarak önerebilir. Fizik tedavinin önemli bir uygulama alanı da elektroterapi olarak bilinen yöntemdir. Vücudun tedaviye ihtiyaç duyan kısımlarına, elektrik akımının iletebilen “elektrotlar” yerleştirilir. Bu sayede kan dolaşımı, kaslar ve sinirler uyarılır.
Elektroterapi, düzenli seanslar şeklinde uygulanır. Böylece ağrılar hafifletilir veya tamamen giderilebilir. Hasta uygulama sırasında acı hissetmez, ancak bir titreşim hisseder. Verilecek elektrik akımının düzeyi, vakanın ağırlığına göre değişebilir. Fibromiyalji, yaralanma veya fıtık gibi durumlarda bu uygulamadan yararlanılabilir.
Fizyoterapi Bölümü Ne İşe Yarar?
Fizyoterapi alanındaki tedaviler; birkaç sağlık çalışanının birbiriyle eşgüdümlü şekilde çalışması sonucunda gerçekleştirilir. Ftr hekimi, hastayı dinler ve muayene eder. Gerekli olması halinde ultrason, röntgen veya mr gibi yöntemlerde ilgili bölümün durumuna bakar. Hastalığa uygun ilaçları reçete eder.
Hastanın durumu, fizyoterapiyi gerektiriyorsa kişi fizyoterapiste yönlendirilir. Bunun sonucunda egzersiz, elektroterapi gibi tedaviler planlanır. Fizyoterapi teknikeri ise çeşitli görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olur. Örneğin hastayı elektroterapiye hazırlar, vücuduna jel sürer ve elektrotları bağlar. Peki fizyoterapi hangi hastalıkları tedavi eder?
- Fibromiyalji
- Bel ve boyun fıtıkları
- Romatizma hastalıkları
- Parkinson
- İnme
- Kırıklar
- Lenfödem
Fizyoterapist Nedir?
Fizyoterapist olmak için üniversitelerin lisans eğitimi veren ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Peki fizyoterapi bölümü nedir? Fizyoterapist, hekim (doktor) değildir. Devlet hastanelerine olan yoğun talep ve fizik tedavi alması gereken hastaların yoğunluğu, bu hastanelerde genellikle sadece ağır vakaların tedavi edilmesine sebep olmaktadır. Halbuki pek çok hastalık için bu tedavinin uygulanması gerekmektedir.
Üstelik engelli, yaşlı veya kronik hastalığı bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna gitmesi de zahmetli olabilmektedir. Böyle durumlarda en iyi seçenek, evde bakım ve tedavi uygulamalarından yararlanmaktır. NTS Medicare, evde hizmet sunan profesyonel bir ekipten oluşmaktadır. Doktorlar, hemşireler, hasta bakıcılar, fizyoterapistler ve psikologlar tarafından sunulabilecek evde sağlık ve bakım hizmetleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Fizyoterapi nasıl yapılır? Hastadaki probleme yönelik uygulamalar gerçekleştirilir. Örneğin fibromiyalji, sebebi tam olarak bilinemeyen kronik ağrıları ifade etmektedir. Bu ağrıların giderilebilmesi için elektroterapi denilen yöntemden yararlanılabilir. Ayrıca çeşitli egzersizler ve bazı antidepresanlar da ağrı tedavisine katkıda bulunur.