EVDE PROFESYONEL YARA BAKIMI

NTS MediCare Evde Bakım Merkezi olarak profesyonel kadromuzla, 7/24 sağlık hizmetini kapınıza kadar getiriyoruz.

Hemen Evde Sağlık Hizmeti Al

Ads İletişim Formu
evde yara bakımı

Ankara Evde Yara Bakım Hizmeti

Evde yara tedavisi ve bakımını üstlenebilecek biri her zaman bulunmayabilir. Bakım için uygun fiziksel şartlar sağlansa bile, bununla ilgili donanım ve diğer yetersizlikler nedeniyle hastalarınızın ve sizin yara bakımı hizmetlerinizi evde yapabiliyoruz.

Özel NTS Medicare Evde Bakım Merkezi olarak evde ameliyat sonrası yara tedavisi, yara bakımı ve diğer işlemleriniz için bize başvurabilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

Evde Sağlık Hizmeti Alan Mutlu Hastalarımız

Evde Yara Bakımı

Ameliyat sırasında yapılan kesilerin iyileşmesi için zaman ve bakıma ihtiyaç vardır. Ortaya çıkan yaraların iyileşme süresi, ameliyat yerinin büyüklüğü ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak iyileşme süresi ve niteliğini etkileyen bir diğer önemli nokta da evde yara bakımı sürecinin nasıl geçtiğidir.

Ameliyat sonrası bakım süreci ile benzer pek çok yara bakımı süreçleri mevcut. Yaranın oluşma nedenine göre bakım işlemlerinde de farklılıklar olacaktır. Ancak genel olarak;

  • Temiz bir ortamda,
  • El ve kollardaki takı ya da saat gibi aksesuarlar çıkarılmış halde,
  • Ellerin ve kullanılacak malzemelerin steril olduğuna emin olunduktan sonra yara bakımına başlanmalıdır.

Bu şartlar sağlandıktan sonra hastanın ve yaranın durumuna uygun bakım sağlanabilir. Bu bakımlar;

  • Ameliyat sonrası yara bakımı,
  • Kronik yara tedavisi (vakum tedavisi, ultrasonik yara tedavisi, ozon terapisi, hiperbarik oksijen tedavisi, büyüme faktörü ile tedavi)
  • Bası yarası tedavisi,
  • Diyabetik yara tedavisi gibi çeşitli yöntemlerdir. Bir yaranın bakım ve tedavisi için birden fazla yönteme gereksinim duyulabilir.

Ameliyat sonrası yara bakımı: Ameliyatlarda uygulanan kesi ve dikiş gibi işlemler sonrası, oluşan yaranın tedavisi için gerekli bakımlardır.

Kronik yara tedavisi: Bazı yaraların iyileşme sürecinde birden fazla işleme gerek duyulabilir. Kronik yaralar için vakum, hiperbarik oksijen, büyüme faktörü ile tedavi gibi yöntemler birlikte kullanılabilmektedir. Bu işlemlere genel olarak kronik yara tedavisi denilmektedir.

Kronik Yara Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Vakum tedavisi Lokal kan akımı hızlandırılarak yaranın iyileşmesi kolaylaştırılır. Vakumlu yara tedavisi için, üzerine belli bir negatif basınç uygulanarak yapılır.
Ultrasonik yara tedavisi Yüksek frekanslı ses dalgalarından yardım alınarak uygulanır. Yaranın %30 seviyesinde hızlı iyileşmesini sağladığı saptanmıştır.
Ozon terapisi Medikal ozon jeneratörleriyle uygulanan ozon sayesinde, yara oksidan ve dezenfektan bakımından doyurulur.
Hiperbarik oksijen tedavisi Kapalı bir basınç odasında saf oksijen solunması şeklinde uygulanır. Yanık ve radyoterapi sonrası yaralarda kullanımı yaygındır.
Büyüme faktörü ile tedavi Yara bölgesinin iyileşmesini hızlandıran medikal bir yöntemdir.

 

Bası yarası tedavisi: Yatak yarası olarak da bilinmekte olan bu yaralar, sürekli oturma ya da yatma durumunda kalan hastalarda meydana gelir. Yatak yarası tedavisi uygulanırken yaranın hangi evrede olduğuna göre bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Eğer bu yaralar uygun şekilde tedavi edilmez ve ilerlemesi önlenmezse, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulacak kadar ciddileşebilir.

Diyabetik yara tedavisi: Tıbbi müdahale gerektirebilen ciddi yaralardır. Kan şekeri düzenlenmesi ve medikal işlemlerden sonra tedavinin evde de devam ettirilmesi gerekir. Bu yaraların bakım ve tedavisi için kronik yara tedavilerinde uygulanan yöntemler kullanılabilir.

Ameliyat Sonrası Yara Bakımı

Sağlığımıza kavuşmak için yaşadığımız ameliyatlardan sonra iyileşmek için belli bir süreye ve özel bakıma gereksinim duyarız. Bazı durumlarda bir aile bireyinin sürekli yatakta bakım alması, yara tedavisinin bu şekilde yapılması gerekebilir. Bu bakımlar esnasında hijyen, özen ve zaman zaman medikal bilgi ve donanıma ihtiyaç vardır.

Ameliyat sonrası evde yara bakımı gerektiren farklı nedenler için çeşitli çözümler ve yöntemler mevcuttur. Kişilerin gerekli araştırma ve hazırlıkları yapabildiğinde, süreçleri kolayca atlatması ve oluşabilecek olumsuzluklarla kolayca baş edilebilmesi mümkündür.

Bu bakımların bazıları ameliyat kaynaklıdır, ancak bazı başka durumlarda da yara bakımına gerek duyulabilir. Bunlar için profesyonel destek veren kurumlardan evde yara bakımı hizmeti almak kişinin ve yakınlarının hayat kalitesini artırabilir, yaraların iyileşme süreci de profesyonel bir bakımla daha zahmetsiz geçirilebilir.

Yara Bakım Hemşirelik Hizmeti

NTS MediCare Evde Bakım Merkezi, uzun süre yatağa bağımlı hastalarda oluşan bası yaralarının(dekübit ülseri), şeker hastalığına bağlı diyabetik ayak yaralarının, ameliyat bölgesi yaralarının pansumanları alanında uzman yara bakım hemşirelerimiz tarafından uygun yara bakım ürünleriyle, aseptik kurallar çerçevesinde yapılmaktadır.

Yaraların iyileşmesinde etkili olan oksijenlenme, beslenme, pozisyon, protein diyetleri ve kullanılan ilaçları hastanın primer doktoru ile koordineli organize edilmektedir.

NTS MediCare Evde Bakım Merkezi yara bakımında VAC sistemini kullanıyor. Uzun süre yatmaya bağlı oluşan yatak yaralarında, beslenme bozukluğu, yanlış bakım ürünlerinin kullanılması gibi olumsuz süreçler sonrasında yaranın büyümesi ve enfeksiyon kapması sonucunda devreye VAC sistemi giriyor.

Yara Bakımı hizmeti almadan önce; doğru tedavinin yapılabilmesi için önceden mutlaka tanımlama hizmeti talebinde bulunun. NTS MediCare tarafından bu hizmet ücretsiz verilmektedir.

Yara bakımı konusunda tanımlama yapıldıktan sonra pansuman periyotlarına, yapılacak pansuman türüne ve kullanılacak yara bakım ürününe göre fiyatlandırma yapılmaktadır.

Bası Yaralarının Önlenmesi

Bası yaralarının önlenmesi için alınması gereken tedbirler, bası yaraları oluştuktan sonra bu yaraların tedavisinden daha kolay ve ekonomiktir.

Bası yaralarının önlenmesinde ilk aşama eğitimdir. Hasta, ailesi, hastanede çalışanlar, yara oluş nedenleri ve sonuçları hakkında bilgilendirilmelidirler. Bu yaraları önlemek için en etkili yöntem sık sık pozisyon değişimi ve eğer hareket yetisi varsa en hızlı şekilde hastaya hareket kazandırılmasıdır. Bu hastaların en az 1-2 saat aralıklarla pozisyon değiştirilmelidir.

Tekerlekli sandalyede oturanlar her 1-2 saatte bir elleriyle kendilerini yükselterek bu bölgelerin kanlanmasını sağlamalıdırlar.

Deri ve yatak bakımı çok önemlidir. Deri her gün sabunlu su ile silinmeli,nem kalmayacak şekilde kurulanmalıdır. Derinin kan dolaşımını, dayanıklılığını arttırmak amacıyla masaj uygulanmalı. Yatak çarşafları temiz ve kuru olmalıdır. Hastanın altındaki yatak ve çarşafta katlanmalar olmamalıdır.

Yatağa bağımlılarda idrar ve dışkılama sonrası temizlik çok önemlidir.Bası yaralarının açılmasına sebep olabilecek anemi, protein eksikliği, vitamin eksiklikleri, yanlış yapılmış sargı ve ateller, vücut direncini düşürecek faktörler ortadan kaldırılmalıdır.

Felçli hastalarda görülen kas ve eklem sertlikleri ile mücadele edilmelidir. Yara oluşumunu önlemek için birçok yatak, tekerlekli sandalye ve minderler geliştirilmiş olmasına karşın bası yaralarının tümünü engelleyecek bir gereç henüz üretilmemiştir.

Bası Yaralarının Tedavisi

Cerrahi Dışı Tedavi

Bası yarası açılmışsa, zor yara haline gelmeden gerekli önlemlerin alınması gerekir. Evre 1 ve 2 de bası ortadan kaldırılır ve iyi bir bakım yapılırsa iyileşme kendiliğinden sağlanır. Bası devam ederse yara derinleşir ve zor yara haline gelir.

Yara bakımında birçok krem kullanılmaktadır. Son yıllarda yara bakımında hızlı ilerleme kaydedilmesine rağmen halen birçok yerde yara iyileşmesini geciktirecek , dokulara zarar verebilecek topikal ajanlar kullanılmaktadır. Yara temizliğinde kullanılabilecek en ideal solüsyon dokuya zarar vermeyecek olan serum fizyolojiktir. Betadin(batikon) solüsyonunun enfeksiyon kaynağı mikroorganizmalara verdiği zarar yanında canlı hücrelere de zarar verdiği artık bilinmektedir. Günümüzde yeni üretilen antiseptikler betadinin yerini almaktadır.

Yüzeyel olarak kullanılan antibiyotikler halen tartışmalı olmakla beraber bunlara karşı, kısa zamanda bakterilerde antibiyotiklere direnç geliştirmektedir. Sistemik olarak verilen antibiyotikler bu yaralarda oluşan bariyer nedeniyle yara bölgelerine ulaşamazlar. Sistemik antibiyotikler sekonder enfeksiyonlara karşı verilmelidir.

Bu yaralarda bakteri florası sık sık değişmekle beraber hastane enfeksiyonu açısından yaradan örnekler alınarak üreyen bakteri kültürü yapılarak, üeryen bakteriye bağlı tedavi şekillendirilmelidir.

Yara bakımında son yıllarda birçok sentetik ve yarı sentetik maddeler geliştirilmiştir. Uygun hasta ve yara seçimi ile, bu yara bakım malzemeleri tedavi sürecini hızlandırmakta ve toplam maliyeti düşürmektedir. Yara bakım malzemeleri vücuttan dışarıya sıvı, elektrolit ve protein kaybını engellerken bakterilerin kolonizasyonuna karşı da etkilidirler. Bunu dışında yara iyileşmesini hızlandıran çeşitli ajanlar mevcuttur. Hidroterapi , hiperbarik oksijen, ultrason, elektrik akımları, topikal olarak kullanılan bazı pomadlar, deri eklerinin kaybolmadığı yüzeysel yaralarda faydalıdır.

Deri eklerinin kaybolduğu derin yaralarda ölü dokunun uzaklaştırılmasından sonra, iyi bir topikal bakımla kenarlardan epitelizasyonla tüm yaralar kapatılabilir. Ancak oluşan skar dokusu, deri eklerinden yoksundur. Sürekli bası yarası açılmasına neden olabilecek özelliktedir. Skar dokusuyla iyileşen geniş yaralarda ileri dönemlerde kötü huylu deri tümörleri çıkabilir.

Kolostomi – Ostomi Adaptörü, Torba Değişimi Ve Bakımı

Evde hasta ve yakınları açısından zor bir işlem olan kolostomi ve diğer ostomilerin bakım ve takipleri hemşirelerimizin ziyaretleri ile gerçekleştirilir. Talep eden ailelere bu konuda eğitim verilir.

Mekanik Ventilatörlü Hasta Bakımı

Ventilatöre bağımlı hastanın evde takibi aspirasyonu, ventilatör ayarları kontrolü ve takibi yapılır.

Hasta Vücut Bakımı

Yatağa bağımlı ya da öz bakımını yapamayacak durumda olan hastaların yatak banyosu, vücut temizliği, cilt bakımı, tırnak bakımı, duş banyosu, hasta tıraşı, saç bakımı hemşire ve bakım elemanları tarafından titizlikle yerine getirilir.

Trakeostomi Bakımı

Trakeostomi kanülü bakımı ve temizliği özel eğitim gerektiren bir işlemdir. Bakım ve temizliği için hemşire desteği veya aile eğitimi verilir.

Vakumlu Yara Tedavisi (Vakum Yardımlı Yara Bakımı Sistemi)

Nedir:
Yara üzerine uygulanacak kapalı devre negatif basınç sistemim ile yara sıvısının yara bölgesinden uzaklaştırma mekanizması ile yara iyileştirme yöntemidir. İyileştirme hızı klasik yara tedavisine göre çok ileri olması nedeni ile son yıllarda özellikle tercih edilen tedavi yöntemidir.

Nasıl çalışır:
Özellikli yara örtüsü ve bir bağlantı tüpü ile elektrikli pompa kullanarak yaraya sürekli ya da aralıklı, kontrollü subatmosferik basınç uygulanarak çalışır.

Bileşenleri

• Özellikli bir yara örtüsü ki genellikle sünger kullanılır. Daha derin yaralarda gri sünger, yüzeysel yaralarda beyaz sünger tercih edilir

• Hava geçirmez örtü

• Cihaz ile yara örtüsü arasında bağlantı sağlayan kolektör

• Negatif Basınçla drene edilen yara sıvısının kapalı sistemle toplandığı kap

• Sisteme negatif basınç uygulayan bu basıncın ölçüsü ve basınç uygulama aralıkları ayarlanabilen pompa

Hangi Yaralar İçin Uygundur?

• İyileşme Süreci Uzamış Açık Yaralar

• Diyabetik ülserler

• Yatak Yaraları (Bası Ülserleri-Deqübit)

• Dolaşım Bozukluğuna Bağlı Açılmış Yaralar (Venöz Saz ülserler)

• Travmatik Yaralar

• Cerrahi işlemler sonucu Kapanmayan Yaralar

• Greftler, flepler

• Karın İçi olaylardan kaynaklı yaralar

• Akıntılı iltihaplı (Enfekte) yaralar

Uygulanmasının Doğru Olmayacağı Yaralar

• Ölü Dokulardan arındırılmamış yaralar

• Kemik iltihabı varlığı, vakum tedavisi başlanmadan tedavi almış olması gerekir.

• Damar bütünlüğü risk altındaki yaralar

• Makata yakın fistülü olan yaralar

Diğer Yara Tedavi Yöntemlerine Üstünlüğü Nedir?

• Yara yerinin kuru tutulması nedeni ile bakteri sayısında azalma

• Bölgesel kan akımında artış buna bağlı olarak ödemde azalma, yara yerine iyileşmede etkin hücrelerin daha kolay ulaşması

• En kenardan yaranın merkezine doğru oluşan daralma ile yaranı sınırlarında hızlı küçülme İstenmeyen nedbe dokusunun daha az olması

• Yara yerinin etkin kanlanması nedeni ile bağışıklığın tekrar normale dönmesi

• İyileşme süresini kısalması

• Değişken basınçlara bağlı olarak hücrelerde oluşan mekanik stres nedeni ile hücre bölünmesinin tetiklenmesi ve iyileşme dokusunun yapımında artış

Diğer Yara Tedavi Yöntemlerine Göre Olumsuzluğu Nedir?

• Daha maliyetlidir.

• Uygulama özel eğitim gerektiren sağlık personel tarafından yapılmalıdır.

• Cihaz ve süngerler arasında üretici firmaya göre değişen etkinlik farkları mevcuttur.

• Cihazın enerji bağlantısı ihtiyacı nedeni ile uzun süre mobil olunamaz.